Pintér Márknak nem megy mostanában annyira. Amikor az alvási problémákról írt az jutott eszembe, hogy még mindig keresem a legerősebb fekete-teát, amit a MTT-sessionök előtt/közben iszogathatnék.
Karácsonyra megleptem magunkat a HVG Teás könyvével. Megtudtam belőle egy rakás dolgot, pl hogy tök sok jótékony hatása van a teának + ha eleget iszok belőle örökké fogok élni :) de tejjel fogyasztani buta (angol) dolog. A második kötet szól a praktikumról, melyiket, mikor, és hogyan kell fogyasztani. Ebben írnak azokról, amiket a nap végén nem ajánlott, mert bepörög tőle az ivó.
Ezek a következők:
Assam, Yunnan, Puskapor. Ma szerintem eltiplizek a helyi teakocsmába és jól beszerzem valamelyiket.
most hogy jobban kattingattam találtam teás blogot is. ez is olyan, mint a borszakértés, hogy nem szabad túlpörgetni a témát túlságosan, de nem is muszáj meginni minden trutyit.
FONTOS UPDATE:
vettem assam teát, esti szessönnél kipróbálom mit tud, ám azóta kiokosítottak, nem az assam a legerősebb tea:
Így születnek a mítoszok. Egy orosz illetőségű ismerősöm mesélte, hogy a tőlünk keletebbre fekvő területek büntetésvégrehajtási intézeteiben bevett szokás volt az alkohol teával való pótlása, pontosabban helyettesítése. Ehhez a rabok az egyébként engedélyezett teából egy elképzelhetetlenül erős teát készítettek, aminek huzamosabb fogyasztása rövid úton részegséghez hasonló állapotot idézett elő náluk. A puerh termő területek különféle minőségű és fajtajellegű teákat adnak. Lekerekített, kissé lúgos a Bulang hegy, vastag, kerek a Yi Wu hegység, kellemesen gyümölcsös a Yongde, jól ismert éles, finom a Menghai és hihetetlenül koncentrált, fanyar, keserédes a Ban Zhang hegy. Ban Zhang és Pasha hegyi teákat használtak hagyományosan az "átlagteák" feljavításához. Ez a lepény a Liudachashan teljes, minden hegységet reprezentáló sorozatának Banzhang darabja, teljes egészében tavaszi, Ban Zhang rügyekből áll. Akad ettől egy-két finomabb tea, de erősebb aligha. Koffeintartalma majdnem 5 %, mintha kávét innánk literszámra. Kezdeti füstössége hamar elpárolog, 6-8 bikaerős felöntést egyre édesülő öntetek követnek. A legtöbb teaturista nem jut el az édes szakaszig, vérben forgó szemekkel áll fel az asztaltól és úgy érzi, megtanult repülni.
forrás: http://puerh.hu/index.php?pageid=product&cid=1&id=16
Utolsó kommentek